przepisy i porady

Ciasteczka migdałowe

Niektórzy twierdzą, że pierwsze proste ciasteczka powstawały już w Persji w VII w. p.n.e. Inni upatrują ich początków dopiero w starożytnym Rzymie. Chrupkie ciasto biszkoptowe podawano wtedy z miodem i pieprzem. Przez wieki, przepisy na ciasteczka były udoskonalane, zaś ciastka jakie znamy dzisiaj są wynalazkiem francuskim z XIV wieku, kiedy to można było je kupić nadziewane owocami. We Włoszech receptury tradycyjnych ciastek Savoiardi wywodzą się z XV w. a Cantucci z XVIII w., zaś klasyczne ciastka z ziarnami czekolady powstały dopiero w 1937 roku w Whitman w stanie Massachusetts w USA. Podpowiadamy jak zrobić doskonałe ciasteczka, ale Ty możesz uruchomić swoją wyobraźnię i dzięki pistoletu Imperia cookies uczynić je jeszcze doskonalszymi 😉

Składniki

  • 350 gramów mąki pszennej typ 450
  • 150 gramów gotowej mąki migdałowej lub drobno zmielonych migdałów
  • 250 gramów cukru trzcinowego
  • 250 gramów miękkiego masła
  • 2 żółtka+1 całe jajko
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka
  • kilka kropli esencji migdałowej (opcjonalnie)

Wykonanie:

Wsypać mąkę do miski, dobrze wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Dodać żółtka i całe jajko, wymieszać.

Dodać miękkie masło pokrojone na małe kawałki, mleko, esencję migdałową i wyrabiać aż ciasto stanie się jednolitą masą. Odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Ciasto zrolować i umieścić w pistolecie Imperia cookies.

Nałożyć wybraną końcówkę dekoracyjną. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać porcje ciasta formując idealne ciasteczka. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut.

Przepis pochodzi z instrukcji dołączonej do pistoletu Imperia cookies.