przepisy i porady

Miniserniczki Wielkanocne

Sernik to popularne i lubiane u nas tradycyjne ciasto, często przygotowywane na święta wielkanocne. Nie wszyscy jednak wiedzą, że sam przepis ma długa i bogatą tradycję, sięgająca starożytnej Grecji, gdzie sernik był znany jako deser o nazwie plakous. Do Polski przepis na sernik został przywieziony przez króla Jana III Sobieskiego, po zwycięskiej bitwie pod Wiedniem. My proponujemy smakowite miniserniczki, na które przepis został przygotowany przez Natalię ze sklepu w Olsztynie.

Składniki

  • 200 gramów ciastek digestive,
  • 1 kg twarogu w wiaderku Piątnica,
  • 250 ml cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego lub pół łyżeczki esencji waniliowej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 białka jaj,
  • skórka otarta z jednej cytryny

Wykonanie:

Ciastka drobno pokruszyć, rozdrobnić malakserem lub wałkiem do ciasta. Wyłożyć nimi dno papierowych papilotek. Papilotki umieścić w formie do muffinek Jamie Oliver. Sparzyć cytrynę, zetrzeć z niej skórkę. Twaróg, cukier, cukier waniliowy lub esencję, mąkę, białka jaj i skórkę z cytryny umieścić w misie. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem na niskich obrotach, nie ubijać zbyt długo. Masę twarogową wyłożyć do papilotek. Warto zrobić to za pomocą kulkownicy do lodów, będzie wygodniej!

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra dół). Serniczki włożyć do rozgrzanego piekarnika, w momencie włożenia, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Po wyjęciu z lodówki serniczki udekorować rozpuszczoną białą czekoladą i drobno pokrojonymi pistacjami lub bitą śmietaną i owocami (maliny, borówki).