Polędwica wieprzowa na ostro z imbirowym sosem

Rozsmakuj się w polędwicy wieprzowej na ostro z sosem imbirowym. To wykwintne danie, które łączy w sobie smak soczystego mięsa z pikantnym akcentem chili i egzotyczną nutą imbiru. Idealne na specjalne okazje lub gdy masz ochotę zaszaleć w kuchni. Zaskocz swoich gości wyjątkowym połączeniem smaków!
- Danie DLA: 4-6 OSOB
- CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN
- CZAS GRILLOWANIA: 20-25 MIN
- CZAS OCZEKIWANIA 3-5 MIN
Składniki
MIESZANKA PRZYPRAWOWA
-
2 łyżeczki chili w proszku (mieszanki przyprawowej)
-
1⁄2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
-
1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego
-
1 łyżeczka granulowanego czosnku
-
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Składniki NA SOS
-
4 łyżki sosu sojowego
-
2 łyżki octu do sushi
-
1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego
-
2 łyżeczki sosu sriracha (z chili i czosnkiem)
-
1/2 łyżeczki oleju z prażonych nasion sezamu
-
1 obrany kawałek (2 cm) imbiru
Rzesza fanów ostrego sosu sriracha powiększa się nieustannie. Jeśli ktoś nie jest jednak zwolennikiem tego ekstremalnego dodatku, może po prostu zmniejszyć jego ilość o połowę. Idealnym uzupełnieniem do tego dania jest gotowany na parze ryż, który dobrze wchłania sos, a przy tym nieco łagodzi jego ostrość.
- Ostrym nożem ściąć z polędwicy nadmiar tłuszczu, a potem usunąć srebrzystą błonę. W tym celu czubek no pod jeden z jej końców i pod lekkim kątem przesuwać nożem tam i z powrotem oddzielając błonę kawałek po kawałku tuż nad mięsem.
- Wąskie końce polędwicy zawinąć do góry i Przywiązać nicią kuchenną. W ten sposób Polędwica Przybierze kształt rulonu równej grubości, Więc czemu mięso będzie później piekle się bardziej równomiernie.
- Każdą polędwicę polać 1 łyżką oliwy wetrzeć ją równomiernie w mięso.
- W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki mieszanki przyprawowej, po czym posypać nią polędwice dookoła. Zostawić na 15-30 minut w temperaturze pokojowej, do czasu rozgrzania grilla.
- Grill przygotować do pieczenia metodą bezpośrednią w średniej temperaturze (180-230°C). W tym czasie w miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu poza imbirem. Mniej więcej 1⁄2 łyżeczki imbiru zetrzeć na tarce o drobnych oczkach bez- pośrednio do miseczki. Sos raz jeszcze zamieszać i odstawić na bok.
- Ruszt do grillowania wyczyścić szczotką. Polędwice grillować metodą bezpośrednią w średniej temperaturze przy zamkniętej pokrywie 20-25 minut, aż ze wszystkich stron silnie się zrumienią, a temperatura w środku osiągnie 63°C. W tym czasie mięso trzykrotnie odwrócić.
- Polędwice przełożyć na deskę do krojenia i zostawić na 3-5 minut. Potem po- kroić na plasterki grubości 1 cm i ułożyć na półmisku.