przepisy i porady

Pyszne Pączki

O pączkach pisał już Mikołaj Rej w „Żywocie człowieka poczciwego”. I faktycznie – w Polsce Pączki były znane już w XII wieku, jako Pampuchy lub - na śląsku – kreple. Ciasto wtedy było twarde, a pączki słone, nadziewane słoniną lub boczkiem. Słodkie ciasto i pączki oblane miodem to prawdopodobnie zapożyczenie z kuchni Arabskiej i pojawiają się pod koniec średniowiecza. Zaś kulisty kształt pączków z XVII wieku Obecnie najsłynniejsze są chyba Amerykańskie donuty, pączki z dziura w środku która powstała jako lekarstwo na trudności dobrym usmażeniem paczka okrągłego.
Do starych Polskich zwyczajów należało umieszczanie w pączku orzecha lub migdała. Ten kto na niego trafił, miał mieć szczęście przez cały rok 😊 Tak, że - życzymy Wam szczęścia i pysznych pączków 😊

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 50 gramów świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżka spirytusu
  • 250 gramów jogurtu greckiego
  • 100 gramów rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • kilogram smalcu do smażenia
  • cukier puder, lukier lub rozpuszczona czekolada do dekoracji
  • marmolada różana lub inne ulubione nadzienie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Rozczyn:

Drożdże wymieszać z łyżką mąki, łyżką cukru i dwiema łyżkami jogurtu, przykryć i odstawić w ciepłym miejscu na pół godziny.

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym. Przesiać do miski mąkę, dodać rozczyn drożdżowy, wlać żółtka z cukrem, dodać skórkę z cytryny, sól, spirytus i resztę jogurtu. Wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej, elastycznej masy. Dodać rozpuszczone masło i znów wyrabiać do idealnego połączenia składników.

Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60 min.) Z masy odrywać kawałki ciasta, formować w dłoni kule, lekko spłaszczać, nadziewać konfiturą, boki sklejać i formować okrągłe pączki. Odłożyć na stolnicy.

Przykryć ściereczką, odczekać 30 min. aż ciasto lekko podrośnie, w tym czasie rozpuścić smalec, podgrzać do temperatury ok. 175 stopni. Pączki smażyć z obu stron na idealny rumiany kolor. Po usmażeniu wykładać na ręcznik na papierowy.

Gdy pączki ostygną posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Pączki można udekorować suszonymi płatkami róży, kandyzowaną pomarańczą lub liofilizowanymi malinami.