przepisy i porady

Jak zrobić ciasto na pizzę

Przygotowanie idealnego ciasta nal pizzę jest - szczególnie w jej ojczyźnie - sztuką. Nie musi być jednak trudne jeśli zna się podstawowe zasady. Wystarczą odpowiednie proporcje składnikóworaz odrobina wiedzy, by zawsze wyszło idealnie

Składniki

    • 2 szklanki mąki pszennej. Najlepsza jest mąka typu 00
    • Szklanka ciepłej, przegotowanej wody
    • 25 gr. świeżych drożdży
    • 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyzeczka soli
    • 1 łyzeczka cukru

Zaczyn do ciasta na pizzę

Drożdże starannie wymieszać z niewielką ilością ciepłej wody i cukrem, uzyskując jednolita półpłynna masę.
Odstawiamy ją na kilkanaście minut. Drożdże reagują z cukrem i sam zaczyn powiększa swoją objętość i charakterystycznie się pieni.


Ciasto na pizzę

W tym czasie pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy sól resztę wody, oliwę i gotowy zaczyn. Następnie wyrabiamy ciasto, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Osobiście staram się wyrabiać ciasto na pizzę, ok 20 minut.

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce w domu i pozostawiamy do wyrośnięcia na czas od 1.5 do nawet kilku godzin.

Przygotowanie spodu pizzy

Wyrośnięte ciasto dzielimy na odpowiedzenie porcje, formujemy z każdej kulkę a następnie kształtujemy z nich okrągłe spory rozprowadzając ciasto od środka na zewnątrz. Dobrze, jeśli brzegi ciasta pozostaną nieco grubsze, w ten sposób po upieczeniu zrobią się puszyste i chrupiące.
W przygotowaniu spodu może też pomóc dobrej jakości wałek do ciast, choć nie jest to klasyczna metoda jego przygotowania.


Wypiekanie ciasta na pizzę

Gotowe ciasto można wykorzystać do przyrządzenia prostej Margherity, jaki obrazoburczej pizzy z ananasem 😉 Do każdego rodzaju należy przygotować odpowiedni Sos do Pizzy (zobacz tutaj jakie sosy proponujemy). Przygotowaną pizzę najlepiej piec na kamieniu do pizzy. Kamień w temperaturze pokojowej wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 260 stopni Celsiusa i zależnie od rodzaju rozgrzewamy od 20 do 40 minut. Gotową pizzę z sosem wkładamy na niego łopatką i pieczemy według przepisu.