Jak zrobić ciasto na pizzę
Przygotowanie idealnego ciasta nal pizzę jest - szczególnie w jej ojczyźnie - sztuką. Nie musi być jednak trudne jeśli zna się podstawowe zasady. Wystarczą odpowiednie proporcje składnikóworaz odrobina wiedzy, by zawsze wyszło idealnie
Drożdże starannie wymieszać z niewielką ilością ciepłej wody i cukrem, uzyskując jednolita półpłynna masę.
Odstawiamy ją na kilkanaście minut. Drożdże reagują z cukrem i sam zaczyn powiększa swoją objętość i charakterystycznie się pieni.
W tym czasie pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy sól resztę wody, oliwę i gotowy zaczyn. Następnie wyrabiamy ciasto, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Osobiście staram się wyrabiać ciasto na pizzę, ok 20 minut.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce w domu i pozostawiamy do wyrośnięcia na czas od 1.5 do nawet kilku godzin.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na odpowiedzenie porcje, formujemy z każdej kulkę a następnie kształtujemy z nich okrągłe spory rozprowadzając ciasto od środka na zewnątrz. Dobrze, jeśli brzegi ciasta pozostaną nieco grubsze, w ten sposób po upieczeniu zrobią się puszyste i chrupiące.
W przygotowaniu spodu może też pomóc dobrej jakości wałek do ciast, choć nie jest to klasyczna metoda jego przygotowania.
Gotowe ciasto można wykorzystać do przyrządzenia prostej Margherity, jaki obrazoburczej pizzy z ananasem 😉 Do każdego rodzaju należy przygotować odpowiedni Sos do Pizzy (zobacz tutaj jakie sosy proponujemy). Przygotowaną pizzę najlepiej piec na kamieniu do pizzy. Kamień w temperaturze pokojowej wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 260 stopni Celsiusa i zależnie od rodzaju rozgrzewamy od 20 do 40 minut. Gotową pizzę z sosem wkładamy na niego łopatką i pieczemy według przepisu.