przepisy i porady

Pizza hawajska (pizza z ananasem)

Pizza Hawajska to znienawidzona przez tradycjonalistów wariacja na temat pizzy okraszona anasem. Podobno nigdy nie powinno się ananasa dodawać do pizzy, ale cóż, skoro jest ona tak pyszna ;).

Składniki

    • Ciasto na pizzę (Przepis znajdziecie tutaj->)
    • Dobre letnie pomidory lub dobrej jakości pomidory z puszki
    • Mozzarella lub parmezan
    • ok. 100 g cienko pokrojonej szynki
    • ok. 150 g ananasów z puszki
    • Oliwa
    • Świeża bazylia
    • Oregano
    • Sól , pieprz

Przygotowanie sosu do pizzy

Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj obrane ze skórki pomidory, albo pomidory z puszki (w zimie lepsze będą pomidory z puszki. Zachowują one więcej smaku). Dopraw odrobinę solą, pieprzem i oregano. Zmiksuj blenderem i odparuj, tak, żeby sos zgęstniał.

Przygotowanie samej pizzy hawajskiej


Przygotuj spód do pizzy wg. Naszego przepisu (link znajdziesz tutaj) posmaruj go przygotowanym sosem pomidorowym. Na wierzch możesz dodać porwane palcami strzępy mozzarelli (lub kulki, jeśli je masz) lub posypać startym Parmezanem. Na wierzch wykładasz pokrojone plasterki szynki, oraz kawałki ananasa.

Przygotowaną pizzę najlepiej piec na kamieniu do pizzy. Kamień w temperaturze pokojowej wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 260 stopni Celsiusa i zależnie od rodzaju rozgrzewamy od 20 do 40 minut. Gotową pizzę z sosem wkładamy na niego łopatką i pieczemy według przepisu ok 10 – 12 minut, czekając aż zaumienią się brzegi.
Na sam koniec możesz dodać na wierzch kilka listków świeżej bazylii