przepisy i porady

Pizza margherita

Pizza margherita to jedna z najprostszych, najpopularniejszych pizz której klasycznego przepisu pilnuje Stowarzyszenie prawdziwej pizzy neapolitańskiej. Klasycznie pyszna i klasycznie prosta w przygotowaniu:

Składniki

    • Ciasto na pizzę (Przepis znajdziecie tutaj->)
    • Dobre letnie Pomidory lub dobrej jakości pomidory z puszki
    • Oliwa
    • Świeża bazylia
    • Mozzarella
    • Oregano
    • Sól , pieprz

Przygotowanie sosu do pizzy

Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj obrane ze skórki pomidory, albo pomidory z puszki (w zimie lepsze będą pomidory z puszki. Zachowują one więcej smaku). Dopraw odrobinę solą, pieprzem i oregano. Zmiksuj blenderem i odparuj, tak, żeby sos zgęstniał.

Przygotowanie samej pizzy margheritta

Przygotuj spód do pizzy wg. Naszego przepisu (link znajdziesz tutaj) posmaruj go przygotowanym sosem pomidorowym. Na wierzch możesz dodać porwane palami strzępy mozzarelli (lub kulki, jeśli je masz)

Przygotowaną pizzę najlepiej piec na kamieniu do pizzy. Kamień w temperaturze pokojowej wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 260 stopni Celsiusa i zależnie od rodzaju rozgrzewamy od 20 do 40 minut. Gotową pizzę z sosem wkładamy na niego łopatką i pieczemy według przepisu ok 10 – 12 minut, czekając aż zaumienią się brzegi.
Na sam koniec możesz dodać na wierzch kilka listków świeżej bazylii