Chrupiące faworki
Faworki. Znamy je tez pod nazwami :chrust, chruścik i według legendy powstały przez przypadek. Młody cukiernik upuścił podobno cienki pasek ciasta naleśnikowego na rozgrzany tłuszcz, a następnie - chcąc zmniejszyć swoja winę posypał cukrem pudrem. Z początku ciężkie i tłuste, doskonalone przez lata przez gospodynie domowe ciasto stało się lekkie i chrupiące. .
Składniki
- 0,5 kg mąki typu 450 (przesiać)
- 5 żółtek
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 0,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy i Dodać 2 łyżki spirytusu
Przygotowanie
Ciasto zagniatać aż będzie idealnie elastyczne, lekko ciągnące. Ciasto podzielić na 4 porcje. Każdą bardzo cienko rozwałkować. Pociąć radełkiem na paski 10 cm, w każdym pasku na środku zrobić dziurkę, następnie przełożyć przez nią jeden brzeg. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, do lekkiego zarumienienia. Wyciągać na ręcznik papierowy. Po ostudzeniu grubo posypać cukrem pudrem.